Gårdejer Søren Nielsen [1377]
(1829-1916)
Husmoder Maren Iversdatter [1378]
(1828-1910)
Gårdejer August Søren Søndergaard [1366]
(1870-1938)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Husmoder Marianne Jensen [1367]

Gårdejer August Søren Søndergaard [1366]

  • Født: 2 Maj 1870, Give Kirke
  • Dåb: 24 Jul. 1870, Give Kirke
  • Ægteskab (1): Husmoder Marianne Jensen [1367] den 20 Aug. 1909 i Grene kirke
  • Død: 30 Sep. 1938, Baldershave, Lindeballe Sogn i en alder af 68 år
  • Begravet: Lindballe Kirke
Billede

punkttegn  Notater:

Faddere: Pigen Erneline Muller i Give, Kirstine Pedersen i Vesterlund, Gaardm. Johannes Madsen og Ungkarlene Andreas Nielsen og Jens Nielsen alle af Give.
Forlovere ved brylluppet: Husm. Niels S. Søndergaard Jelling og Gaardm. Niels Jensen Elkjær.
Da han var 7 år gammel flyttede familien til Baldershave, hvor han kom til at tilbringe næste hele sit liv, kun undtagen 3 vintre på Vrigsted Højskole, den første som elev den næste som ulønnet hjælpelærer, den sidste som højskolelærer, hans skolegang i Lindeballe foregik hos lærer Balling, der gennem sit forfatterskab og arbejde i folkeoplysningen kom til at præge tiden, hans tanker kom til at præge August meget.
I 1904 overtog han Baldershave, som han drev med meget stor dygtighed, markerne forbedredes, besætningen fordobledes, og i 1930 opførte han en ny stald, i 1935 et nyt stuehus, ved flid og sparsommelighed blev gården gældfri. Det var et godt hjen hvor børnenes uddannelse og fremtid lå forældrene stærkt på sinde.
Han deltog dygtigt i flere af sognets foreninger. I mange år var hen medlem af menighedsrådet og kirkeværge. I flere perioder medlem af sognerådet, hvor han var kasserer. Ligeledes var han formand og kasserer i Åst Mejeri.
Hele livet igennem var han ivrig medarbejder i afholdsbevægelsen "Blå Kors" og opnåede at få deres 25 års guldmedalje.
Nekrolog i Vejle Amts Folkeblad:
En af Lindeballe Sogns kendte Mænd, Gaardejer August Søndergaard, Baldershave, er afgået ved Døden på Sygehuset i Vejle nogle og treds år gammel.
Han var Søn af Hedeopdyrkeren og Plantningsmanden "gamle" Søren Søndergaard, som vad sin omfattende og dygtige Gerning var med til at præge Udviklingen på Vejle Vesteregn i tiden op mod Aarhundredeskiftet. Arven fra dette Hjems trofaste Arbejde og dybe Gudsfrygt gav, i Forbindelse med aandelig Paavirkning under gentagne Højskoleophold August Søndergaard en Livsindstilling, der gjorde ham til en betydende medlem af Slægt og Menighed. Hans fortrinlige Evner og rolige Overblik gjorde ham velskikket til at røgte de mange Hverv, Sognets Folk gennem mange Aar betroede ham.
Trodt svageligt Helbred fik August Søndergaard meget udrettet i sin Bedrift og i Sognets forskellige Anliggender. Ved sin Død var han endnu Medlem af Menighedsraadet, ellers havde han nedlagt de andre Tillidshverv.
Gaarden overdrog han for faa Aar siden til en voksen Søn,, men August Søndergaard og Hustru fortsatte Arbejdet i det gamle Hjem med de smukke Omgivelser, som ham elskede højt og indeligt.
Kilde: Niels Olsens Slægtsbog


Billede

August blev gift med Husmoder Marianne Jensen [1367] [MRIN: 455] den 20 Aug. 1909 i Grene kirke. (Husmoder Marianne Jensen [1367] blev født den 22 Dec. 1881 i Elkjær, Grene Sogn, dåb den 15 Jan. 1882 i Grene kirke, døde den 7 Nov. 1968 i Baldershave, Lindeballe Sogn og blev begravet i Lindballe Kirke.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 8 Jan. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tas@stofanet.dk